Zračni kanali


V kuhinji so vsi elementi, ki so vključeni v sam proces kuhanja, ves čas zelo na udaru - izpostavljeni so vlagi, umazaniji, udarcem in navsezadnje tudi vročini. Med najbolj vročini izpostavljenim elementom spadajo zračni kanali, zato je nujno, da so ti ognjevarni, da se pri odvodu vročega zraka iz prostora ne zaneti ogenj. Naši zračni kanali so oblikovani z uporabo najnovejših tehnologij in visokokakovostnih materialov, ki zagotavljajo učinkovito odvajanje zraka in vlage. Ne glede na to, ali je vaša napa izvlečna, otočna, vgrajena, potopna ali kakšne druge vrste, boste pri nas našli ustrezne zračne kanale, ki bodo ustrezali vašim potrebam. Poleg tega vam ponujamo tudi dodatke, kot so cevi, reducirke in drugo pripadajoče opremo, ki vam pomaga pri pravilni in enostavni montaži zračnih kanalov.

 

Če o potrebni opremi niste prepričani, lahko na dnu strani najdete več informacij.

Število izdelkov: 20
Razvrsti:

 

Ko opremljamo novo kuhinjo ali prenavljamo staro, moramo misliti na veliko skritih elementov in dejavnikov. Vemo, da se v kuhinji vse vrti okoli kuhanja, zato so vsi elementi, ki so vključeni v sam proces kuhanja, ves čas zelo na udaru. Ne glede na to, ali je vaša napa izvlečna, otočna, vgrajena, potopna ali kakšne druge vrste, mora biti napa varno nameščena in zaščitena pred izbruhom požara. In to pomeni, da ima nameščene tudi ognjevarne zračne kanale

 

Ena možnost je, da visoko temperaturo, ki se ustvari ob kuhanju, pustimo v prostoru ter z njo sam prostor tudi ogrejemo (seveda tudi prečistimo z napo brez odvoda zraka). Lahko pa se odločimo za bolj optimalno možnost, kjer zrak odvedemo na prosto s pomočjo zračnih kanalov.

 

Poznamo različne tipe kanalov, ki služijo za neoviran pretok zraka:
- Koleno je neposredno priključeno na pravokotne ali okrogle zračne kanale ustreznih dimenzij pod kotom 90°.
- Spojka je neposredno priključena na zračne kanale ustreznih dimenzij.
- Pravokotni kanal je namenjen odvodu zraka iz prostora. Medsebojna povezava večih kanalov je mogoča s povezovalnimi elementi ustreznih dimenzij.
- Okrogli kanal je namenjen odvodu zraka iz prostora. Povezava večih kanalov je mogoča s povezovalnimi elementi ustreznega premera.
- Reducirni nastavek je primeren, kadar je potrebno premer kanala zmanjšati. Če je le mogoče se poskušajte temu izogniti, saj se s tem poveča obremenitev motorja kuhinjske nape, poveča se tudi glasnost nape itd. V primeru, da druge rešitve ni je na voljo reducirka.
- Protipovratna loputa omogoča pretok zraka samo v eni smeri. Preprečuje uhajanje zraka iz objekta ali vdor zraka od zunaj nazaj v objekt, ko je kuhinjska napa izklopljena. Služi kot povezovalni element s pravokotnimi kanali ustreznih dimenzij.
- Rešetka služi kot dekoracija in zaključni element odvoda zraka na fasadi. Ima lopute, ki preprečujejo uhajanje zraka iz prostora in vdor zraka od zunaj nazaj v objekt, ko je kuhinjska napa izklopljena.

 

Pri odvodu zraka iz prostora se v bistvu odvajata vroč zrak ter para in zato je pomembno, da so materiali pri kanalih odporni na ta dva elementa. Materiali, iz katerih so zračni kanali narejeni, so lahko različni. Včasih so bile konstrukcije in cevi iz pocinkanega železa, zadnja leta pa so prezračevalne cevi za odvod zraka iz kuhinje največkrat iz plastike.

 

Poznamo več vrst plastike:
- Polivinilklorid (PVC) je najpogostejša oblika plastike. Je najcenejši izmed ostalih plastičnih materialov,  izjemno enostaven za namestitev in se ne pokvari pod vplivom sončne svetlobe. Razpon temperatur, pod katerimi lahko material normalno opravlja svojo vlogo, je 0 - 70°C (v skrajnih primerih od -20°C).
- Polietilen (PE) je prevlečen z antistatičnim sredstvom. Uporablja se lahko tudi na mrazu, saj so njegove delovne temperature od -40 do +80°C.
- Polipropilen (PP) je tudi prevlečen z antistatičnim sredstvom. Na mrazu se ne uporablja, ker postane krhek, je pa zelo primeren za vroče prostore, saj je temperaturno območje polipropilena od 0 do 98°C.
- Fluoroplast (PVDF) pa je najbolj odporen na različne vplive. Lahko se ga vgradi v prostore z ekstremnimi temperaturami, saj prenese večji temperaturni razpon od vseh drugih materialov in sicer od -40 do +140°C.

 

Glavne prednosti plastičnih zračnih kanalov:
- lahkotnost (majhna teža, enostavnost transporta),
- kompatibilnost (velika možnost kombiniranja različnih profilov),
- trdnost (dolgo obdobje uporabe),
- gladkost (dober pretok, brez usedlin in dovzetnosti za korozivne procese),
- nizka raven hrupa in
- cenovna dostopnost.

 

Prav tako so plastični materiali neškodljivi za ljudi, odporni so na UV sevanje, medsebojno se popolnoma zatesnijo, so enostavni in hitri za namestitev ter čiščenje in, kot veliko drugih materialov, zelo odporni na vlago. Ampak imajo žal tudi zračni kanali iz PVC materialov svoje slabosti. Glavna in najpomembnejša pomanjkljivost je nizka požarna odpornost, torej odpornost na vročino.

 

Vemo, da se zračni kanali lahko zelo segrejejo pri odvodu vročine, ki se ustvari pri kuhanju. Požara si namreč resnično ne smemo privoščiti. V ta namen smo za vas naredili primerjalni test različnih kanalov iz PVC materialov, kjer smo za lažjo predstavo zračne kanale neposredno izpostavili ognju in opazovali, kaj se zgodi. Za test smo uporabili kanale nižje kakovosti ter kanale znamke Cook, katere sami uporabljamo že vrsto let in katerim brezpogojno zaupamo, saj nas še nikoli niso pustili na cedilu. Kot je razvidno iz spodnjega videa, lahko zračni kanal nižje kakovosti celo zagori. Zato je izjemno pomembno, da pri nakupu izberete zračni kanal višje kakovosti, ki je odporen na vročino in ogenj.

 

Vsi izdelki znamke Cook so izdelani iz PVC materialov in jih je mogoče reciklirati. Prav tako so narejeni v skladu z okoljskimi standardi REACH in RoHS za zaščito zdravja potrošnikov. Da so zračni kanali Cook res narejeni iz visokokakovostne plastike, vzdržljivi ter odporni na vročino in ogenj, lahko preverite v spodnjem videu: